Sök:

Sökresultat:

267 Uppsatser om BloomŽs reviderade taxonomi - Sida 1 av 18

Provkonstruktion för nÀtet : Validerat med BloomŽs reviderade taxonomi

Att skapa rÀttvisa prov Àr nÄgot av det svÄraste som finns för alla lÀrare. Denna rapport redogör för ett undervisningsförsök i att praktiskt anvÀnda BloomŽs reviderade taxonomi för att validera frÄgorna till ett prov, som byggs upp för och genomförs pÄ dator. Undersöknings-gruppen utgörs av mina elever som lÀser kursen programmering A pÄ gymnasienivÄ. En norsk undersökning har tidigare visat att pojkars provresultat höjs om proven utförs pÄ dator, vilket ocksÄ visade sig bli resultatet i min undersökning. Men till skillnad frÄn den norska undersökningen sÄ ökade ocksÄ flickornas resultat i min undersökning.

Prov, processer och en gnutta Bloom : en analys av skriftliga salsprov i gymnasiets samhÀllsÀmnen

Uppsatsens syfte Àr att redogöra för utformningen av skriftliga salsprov i gymnasieskolans samhÀllsÀmnen, samt att undersöka vilken typ av kunskap som proven mÀter. Analysen görs genom granskning av sju skriftliga salsprov, alla inom samhÀlsvetenskapliga Àmnen, vilka analyseras utifrÄn Bloms reviderade taxanomi. Analysen kompletteras av intervjuer med de lÀrare som konstruerat proven för att ge analysen ytterligare djup.Proven Àr konstruerade efter Àmnenas lÀroplaner i antingen Lpf94 eller Gy11 varför proven ocksÄ stÀlls i förhÄllande till en analys av kursplanen för SamhÀllskunskap A och Àmnesplanen för SamhÀllskunskap 1a1.Proven visade sig vara av varierande karaktÀr och storlek och bestÄende av en skiftande mÀngd uppgiftstyper. Av analysen framgÄr att kursplanen i Lpf94 har en starkare hierarkisk relation till processerna i Blooms reviderade taxonomi, Àn kursplanen i Gy11. De i proven vanligaste tvÄ kunskapsdimensionerna som testas Àr Faktakunskap och Begreppskunskap.

Hur mÄnga poÀng mÄste jag ha för att fÄ VG? : en samstÀmmighetsanalys av betygskriterier och skriftliga prov i organisk kemi, kemi b

I skolan anvÀnder sig lÀrare av skriftliga prov som ett av underlagen vid betygssÀttning, men det finns dÄliga och bra prov. Ett bra prov utvÀrderar det som avses. Kan det vara sÄ att betyg pÄ skriftliga prov i dagens skola grundas pÄ annat Àn vad som avses i betygskriterierna? För att granska detta gjordes en kvalitativ samstÀmmighetsanalys av autentiska prov och betygskriterier gÀllande organisk kemi, kemi b pÄ gymnasiet. Till detta anvÀndes Blooms reviderade taxonomi.

Provkunskaper : Vilka kunskaper testas i geografiprov?

Denna uppsats handlar om vilka olika kunskapsformer som testas i skriftliga prov i geografi pÄ gymnasiet och om hur detta förhÄller sig till betygskriterierna. För att besvara detta har tio geografilÀrares prov analyserats med hjÀlp av Blooms reviderade taxonomi. Tidigare forskning visar att prov i SO-Àmnen nÀstan enbart testar minneskunskaper. Denna studie bekrÀftar delvis detta dÄ de analyserade proven domineras av frÄgor som testar att minnas. Samtidigt finns det en variation i vilka kunskapsformer som testas.

KrÀvs det mer Àn kunskap för att bli revisor? : en undersökning av hur vÀl revisorsprovet mÀter tentandernas kunskap och förstÄelse

RevisorsnÀmnden har till uppgift att examinera, granska och tillgodose samhÀllet med kompetenta revisorer. Det stÀlls höga krav pÄ dem som vill bli revisorer inte minst vad gÀller det professionella omdömet. Det finns tvÄ olika prov för att examinera revisorer. Provet för revisorsexamen vilket leder till titeln godkÀnd revisor och provet för högre revisorsexamen som leder till titeln auktoriserad revisor. NÀr RevisorsnÀmnden skapar proven vill man testa det professionella omdömet.

Ontologi/taxonomi för att stödja integration mellan KBE-applikationer

Som nÀmns i titeln till examensarbetet Àr mÄlet att integrera olika knowledge-based engineering (KBE) -applikationer till ett nytt IT-stöd. Med mÄl i examensarbetets kontext avses att skapa en begreppsmodell genom att tillÀmpa ontologi och taxonomi som en teknik i en begreppsmodellering. PÄ detta sÀtt kan ett gemensamt vokabulÀr skapas. Syftet med vokabulÀret Àr att presentera en samstÀmmig förklaring till olika begrepp samt relationerna dem emellan. DÀrav kan tolkningen av ett begrepps betydelse minimeras och pÄ sÄ sÀtt undvika "sprÄkförbistring".

AnvÀndning av fullskalesimulering som inlÀrningsmetod för sjuksköterskestudenter med utgÄngspunkt frÄn Blooms taxonomi : En litteraturstudie

Fullskalesimulering har under det senaste decenniet blivit ett vanligt inslag i sjuksköterskeutbildningar. Syftet med denna litteraturstudie var att med utgÄngspunkt frÄn Blooms taxonomi beskriva erfarenheten av att anvÀnda fullskalesimulering som inlÀrningsmetod för sjuksköterskestudenter. Litteraturstudien genomfördes som en systematisk litteraturöversikt. Tre databaser anvÀndes för att finna aktuell forskning. Arton artiklar ingick i analysen som utgick ifrÄn tre omrÄden i Blooms taxonomi, det kognitiva, affektiva och psykomotoriska.

Att hitta glöd Àr viktigt för förskolans kvalité : Fokus pÄ olika yrkeskategoriers roll och syn pÄ den reviderade lÀroplanen

Syftet med vÄrt examensarbete var att undersöka om den reviderade lÀroplanen skulle kunna fÄ konsekvenser i förskolans verksamhet för barnskötare, förskollÀrare samt rektorer. Vi ville Àven ta reda pÄ om den reviderade lÀroplanen skulle kunna bli kvalitetshöjande för verksamheten. Som metod valde vi att anvÀnda kvalitativa intervjuer dÀr vi fick möjlighet att ta del av informanternas egna tankar. Det empiriska materialet tillsammans med litteraturstudier har gett underlag för analys och diskussion. Resultatet visade att informanterna tog emot den reviderade lÀroplanen som ett stöd i sitt arbete.

Fick algblomningen i Östersjön 2005 nĂ„gra ekonomiska effekter? : Fallet turistnĂ€ringen pĂ„ Gotland

Algal bloom is a naturally occurring phenomenon and occurs in all waters around the world but in recent years, algal bloom in the Baltic Sea has become more massive and more widely spread. When an algal bloom negative effects on the seawater quality, it may have an impact on tourism in the Baltic Sea. The aim of this thesis is to study, through a survey based on a production function approach, whether an environmental change as algal blooms, influenced the Gotland tourist accommodation industry and their "production of attractive overnight? in the summer of 2005. The results show that algal blooms did not have a great impact on companies ?production of attractive accommodations".

Kan historia spela roll? - Rollspel som undervisningsmetod i historieundervisning pÄ gymnasiet

Detta examensarbete behandlar rollspel som undervisningsmetod inom historia pÄ gymnasiet. Syftet var att undersöka hur denna undervisningsmetod stÀmmer in pÄ pedagogiska teorier, samt vilket utrymme den har inom styrdokumenten Lpf 94 och kursplanen. De teorier som analyserades Àr de som representeras av Dewey, Piaget och Vygotskij. LÀroplanen och kursplanen för historia A analyserades med hjÀlp av Blooms kunskapstaxonomi. Resultatet visar att rollspel i vissa delar passar in i pedagogiska teorier.

Minabibliotek.se : en utvÀrdering av dess visioner och mÄl

Mitt syfte med detta examensarbete var att ta reda pÄ vilka pedagogiska krav som stÀlls i och med den under Äret 2010 reviderade lÀroplanen för förskolan. Jag ville ocksÄ ge en historisk tillbakablick pÄ förskolans föregÄende styrdokument. Min huvudsakliga metod för att genomföra detta arbete har varit att genom textanalys jÀmföra den gÀllande lÀroplanen för förskolan, Lpfö 98, med den reviderade upplagan av Lpfö 98 (Lpfö 98 reviderad 2010). Jag har fokuserat pÄ de förÀndringar i den reviderade lÀroplanen som förvÀntas ge pedagogiska konsekvenser, samt berör förskollÀrares uttryckliga ansvar. Min undersökning visade att de pedagogiska mÄlen i förskolan var mer detaljerade och delvis omformulerade i den reviderade lÀroplanen.

FrÄn barnomsorg till undervisning för barn : Förskolan i förÀndring

Mitt syfte med detta examensarbete var att ta reda pÄ vilka pedagogiska krav som stÀlls i och med den under Äret 2010 reviderade lÀroplanen för förskolan. Jag ville ocksÄ ge en historisk tillbakablick pÄ förskolans föregÄende styrdokument. Min huvudsakliga metod för att genomföra detta arbete har varit att genom textanalys jÀmföra den gÀllande lÀroplanen för förskolan, Lpfö 98, med den reviderade upplagan av Lpfö 98 (Lpfö 98 reviderad 2010). Jag har fokuserat pÄ de förÀndringar i den reviderade lÀroplanen som förvÀntas ge pedagogiska konsekvenser, samt berör förskollÀrares uttryckliga ansvar. Min undersökning visade att de pedagogiska mÄlen i förskolan var mer detaljerade och delvis omformulerade i den reviderade lÀroplanen.

Diskursiv nÀrstudie av förskolans reviderade lÀroplan

Detta arbete riktar fokus mot den nya reviderade versionen av Lpfö98. Uppsatsen bygger pÄ en diskursanalys av den reviderade versionen av lÀroplanen för förskolan inspirerad av den foucaultanska diskursanalysen. VÄr huvudfrÄga Àr: Vilken Àr den rÄdande diskursen i den reviderade versionen av Lpfö98? Svaret pÄ vÄra frÄgestÀllningar försöker vi nÄ genom att göra en djuplÀsning av den reviderade versionen av Lpfö98 med fokus pÄ likheter och skillnader mellan den nya och den gamla versionen av Lpfö98. Fokus i den nya samt skillnaderna mellan den nya och den gamla ÄskÄdliggör vi genom att göra en begreppsrÀkning dÀr vi tittar pÄ hur ofta olika begrepp förekom i den nya respektive den gamla versionen, samt i vilka kontexter begreppen förekom. Vi tar Àven utgÄngspunkt i det genealogiska och arkeologiska angreppssÀtten som Àr en den foucaultanska diskursanalysens tvÄ huvudangreppssÀtt för att analysera en text eller företeelse.

SOCIALA NÄTVERK ? VĂ€rdeskapande och mekanismer

Uppsatsens syfte Àr att Bidra till forskningens taxonomi genom att utveckla begreppen kring fenomenet sociala nÀtverk och anvÀnda taxonomi pÄ fallföretagen: Salongen och Nova100. Ansatsen gör skillnad pÄ frÄgestÀllning och syfte och Àr i grunden deskriptiv; vi vill beskriva sociala nÀtverk och bidra till hur forskningen hanterar fenomenet. FrÄgestÀllningen lyder: ?Vad Àr sociala nÀtverk och vilka dimensioner Àr centrala i analysen av dem?? Uppsatsen utgÄr frÄn att nÄgon form av vÀrde uppstÄr i sociala nÀtverk och att om sÄ inte var fallet hade de inte existerat. Teorierna har hÀmtats frÄn flera discipliner, frÀmst frÄn företagsekonomi och ekonomisk historia men Àven i viss utstrÀckning derivat frÄn forskning inom socialantropologi samt psykologi.

Samma Àmne -olika uppgifter : En jÀmförande studie av matematikuppgifter i TIMSS Advanced och nationella prov

Examensarbetets syfte Àr att jÀmföra de provuppgifter inom matematik som ingÄr i TIMSS Advanced 2008 med provuppgifter frÄn nationella prov för Matematik D och provbanksprov för Matematik E.För att jÀmföra dessa tvÄ provkonstruktioner har 76 provuppgifter frÄn TIMSS Advanced 2008 och 88 provuppgifter frÄn nationella prov i Matematik D och provbanksprov i Matematik E kategoriserats. Detta har skett enligt en framarbetad taxonomi.JÀmförelsen mellan de tvÄ provkonstruktionerna visar bÄde pÄ skillnader och likheter. InnehÄllsmÀssigt hamnar stora delar av Matematik E utanför innehÄllet i TIMSS prov. Endast 7 procent av poÀngen i TIMSS prov ligger utanför det kunskapsomrÄde som en Matematik D-elev fÄtt tillgÄng till i skolan. Motsvarande siffra för en Matematik E-elev Àr 5 procent.

1 NĂ€sta sida ->